Η αναβλητικότητα και πώς να την ξεπεράσουμε.

 

 

Αρχικά, η αναβλητικότητα είναι η πράξη της καθυστέρησης ή της αναβολής των εργασιών μας μέχρι την τελευταία στιγμή ή πέραν της προθεσμίας τους. Δεν ταυτίζεται με την τεμπελιά σε καμία περίπτωση, διότι οι αναβλητικοί έχουν την επιθυμία να κάνουν πραγματικά κάτι, αλλά δεν μπορούν να αναγκάσουν τον εαυτό τους να ξεκινήσει, ενώ οι τεμπέληδες απλά δεν κάνουν τίποτα και είναι μια χαρά με αυτό. Είναι, λοιπόν, μια πολύ καλή ιδέα να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη αναβλητικότητα, αν παρέχει μια πιο ακριβή περιγραφή της κατάστασής μας. Μόνο δίνοντας το σωστό όνομα στο πρόβλημά μας μπορούμε να αρχίσουμε να το δουλεύουμε, γενικότερα.

 

Επίσης, η χαλάρωση δεν είναι αναβλητικότητα. Μην τα συγχέουμε. Η χαλάρωση μας επαναφορτίζει με ενέργεια. Σε πλήρη αντίθεση, η αναβλητικότητα την αποστραγγίζει από εμάς. Όσο λιγότερη ενέργεια έχουμε, τόσο πιο αγχωμένοι γινόμαστε και τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αναβάλουμε τις ευθύνες μας.

 

Πολλές φορές ακούμε τη δικαιολογία ότι οι άνθρωποι συχνά λατρεύουν να αφήνουν τα πράγματα στην τελευταία στιγμή. Δικαιολογούν τις πράξεις τους υποστηρίζοντας ότι είναι πιο παραγωγικοί υπό πίεση. Ωστόσο, επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ισχύει το αντίθετο. Η αναβολή των πραγμάτων μέχρι την τελευταία στιγμή δημιουργεί γόνιμο έδαφος για άγχος, ενοχές και αναποτελεσματικότητα. «Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα» υποστηρίζει ο λαός και με βρίσκει σύμφωνο.

 

 


 

Η αλήθεια είναι πως δεν μας βοηθάει να περιμένουμε  να βρεθούμε στο σωστό πλαίσιο για να κάνουμε ορισμένες εργασίες (ιδιαίτερα ανεπιθύμητες), καθώς πιθανότατα θα διαπιστώσουμε ότι η κατάλληλη στιγμή απλά δεν θα έρθει ποτέ και η εργασία μας δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ.

 

Εφόσον, λοιπόν, θέλετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της αναβλητικότητας, μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητα σας κάποια – ή και όλα – από τα παρακάτω.

 

·         Αντιμετώπιση φόβου

Ο φόβος είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην αναβλητικότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φόβο αποτυχίας, φόβο λάθους ή ακόμα και φόβο επιτυχίας. Εάν φοβάστε την επιτυχία επειδή κρυφά πιστεύετε ότι δεν την αξίζετε, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι αυτό μπορεί να σας εμποδίζει να επιτύχετε τους στόχους σας. Αντιμετωπίζοντας τον φόβο που σας εμποδίζει να ξεκινήσετε, μπορείτε να αρχίσετε να ξεπερνάτε τη συνήθεια της αναβλητικότητας.

 

·         Λίστα υποχρεώσεων

Ξεκινήστε δημιουργώντας μια λίστα υποχρεώσεων με πράγματα που θα θέλατε να ολοκληρώσετε. Εάν είναι απαραίτητο, βάλτε μια ημερομηνία δίπλα σε κάθε υποχρέωση εάν υπάρχει προθεσμία που πρέπει να τηρήσετε. Υπολογίστε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί κάθε εργασία και, στη συνέχεια, διπλασιάστε αυτόν τον αριθμό, ώστε να μην πέσετε στη γνωστική παγίδα να υποτιμήσετε πόσο χρόνο θα διαρκέσει κάθε έργο.

 

·         Αναγνώριση της έναρξης της αναβλητικότητας

Καθώς αρχίζετε να αντιμετωπίζετε τα στοιχεία της λίστας σας, δώστε προσοχή στο πότε αρχίζουν να μπαίνουν στο μυαλό σας σκέψεις αναβλητικότητας. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται «Δεν έχω όρεξη να το κάνω τώρα» ή «Θα έχω χρόνο να το δουλέψω αργότερα», τότε πρέπει να αναγνωρίσετε ότι πρόκειται να το αναβάλετε. Όταν αισθάνεστε τον πειρασμό να χρονοτριβείτε, μην ενδώσετε στην παρόρμηση. Αντίθετα, αναγκάστε τον εαυτό σας να αφιερώσει τουλάχιστον μερικά λεπτά δουλεύοντας για την εκάστοτε εργασία. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο να την ολοκληρώσετε μόλις ξεκινήσετε.

 

·         Εξάλειψη των περισπασμών

Είναι δύσκολο να κάνετε πραγματική δουλειά όταν στρέφετε συνέχεια την προσοχή σας σε ό,τι είναι στην τηλεόραση ή  όταν παρακολουθείτε κατ’ επανάληψη βίντεο στο  Tik Tok  . Ορίστε στον εαυτό σας μια χρονική περίοδο κατά την οποία απομακρύνετε/απενεργοποιείτε όλους τους περισπασμούς —όπως μουσική, τηλεόραση και ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης— και χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να εστιάσετε όλη την προσοχή σας στην εργασία που έχετε.

 

·         Προσωπικό κίνητρο

Το κίνητρο είναι ένα από τα βασικά εργαλεία, σας βοηθά να κατανοήσετε τις δεξιότητες και τις προτεραιότητές σας και δημιουργώντας ένα, δεν θα νιώσετε ποτέ χαμένοι σε αυτό που θέλετε να κάνετε στη ζωή σας. Το προσωπικό όραμα σας βοηθά, επίσης, να εστιάσετε την προσπάθειά σας στις σωστές δραστηριότητες και να θέσετε προτεραιότητες για να αποφύγετε τη συνεχή εναλλαγή μεταξύ ενεργειών. Κατανοήστε τι σας παρακινεί και θα μπορέσετε να διατηρήσετε την πειθαρχία σας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε μέρα.

 

·         Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Μόλις ολοκληρώσετε μια εργασία (ή ακόμα και ένα μικρό μέρος μιας μεγαλύτερης εργασίας), είναι σημαντικό να ανταμείψετε τον εαυτό σας για τις προσπάθειές σας. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αφεθείτε σε κάτι που σας φαίνεται διασκεδαστικό και ευχάριστο.

 

Αν και η αναβλητικότητα μπορεί να μην είναι κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς σε όλη σας την ζωή, το να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους αναβάλλουμε πράγματα και πώς να ξεπεράσουμε αυτές τις τάσεις μπορεί να μας βοηθήσει.

 

Όμως, μπορεί να μάθουμε πάντα για την αυτοπειθαρχία, τα κίνητρα, τον προγραμματισμό και τη διαχείριση του χρόνου, αλλά αν δεν τα κάνουμε μέρος της καθημερινότητάς μας, συνήθειές μας, τα πρότυπα σκέψης μας και τα νοητικά μας μοντέλα, θα είναι μόνο άχρηστες πληροφορίες αποθηκευμένες στη μνήμη μας. Είναι στο χέρι μας να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά όλες μας τις γνώσεις, όταν χρειάζεται!

Γράφει ο Αλέξανδρος Ταρχανίδης!


Βρείτε μας:

Facebook: @writaholics

Instagram: @writaholics_

Σχόλια