Βασίλης Γιαννόγλου: η σχέση του με τον χορό, agua festival και salsa ΑΠΘ
Ο Βασίλης Γιαννόγλου, ηλεκτρολόγος μηχανικός τη μέρα, δάσκαλος χορού το βράδυ, έρχεται να εγκαινιάσει την νέα μας στήλη, Dancing Souls, μιλώντας μας για την σχέση του με τον χορό, δίνοντάς μας συμβουλές και φυσικά μοιράζοντας μαζί μας όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουμε για το Agua Festival, που θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη στις 14-16 Οκτωβρίου, και για το Salsa ΑΠΘ. Σε αυτό το σημείο να τον ευχαριστήσουμε που μας παραχώρησε αυτή τη συνέντευξη και μας επέτρεψε να τον γνωρίσουμε τόσο εμείς όσο και εσείς! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!
- Πώς προέκυψε η ενασχόληση σου με τον χορό;
- Το 2007 ένας φίλος μου που χόρευε, πρότεινε σε εμένα και στην υπόλοιπη παρέα να δοκιμάσουμε, και έτσι πήγαμε για ένα δοκιμαστικό μάθημα salsa και bachata. Στους άλλους άρεσε, σε εμένα όχι, αλλά είπα ότι εφόσον άρεσε στους υπόλοιπους, ας συνεχίσω κι εγώ. Όταν ξεκίνησα να καταλαβαίνω τις κινήσεις και να αντιλαμβάνομαι τον ρυθμό, βρήκα και την ευχαρίστηση μέσα στο χορό, και συνέχισα ακόμα και όταν η υπόλοιπη παρέα είχε σταματήσει.
- Πώς και αποφάσισες να ασχοληθείς με την διδασκαλία χορού;
- Πάντα μου άρεσε η διδασκαλία, η μεταφορά γνώσης σε κάποιον άλλο. Παλιότερα έκανα και μαθήματα φυσικής, χημείας και μαθηματικών σε μαθητές και φοιτητές. Για αυτό και όταν συνειδητοποίησα ότι είχα φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο στον χορό και μπορούσα να το μεταδώσω σε άλλους αποφάσισα να διδάξω. Δεν το είχα καθόλου στο μυαλό μου όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον χορό, ήταν αυτό που λέμε, θέμα συγκυριών.
- Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να δεις περισσότερο στην κοινότητα λάτιν της Θεσσαλονίκης;
- Θα ήθελα να δω περισσότερη δραστηριοποίηση σε φεστιβάλ και γενικά event και εκτός Θεσσαλονίκης, ακόμη και εκτός Ελλάδας. Θα ήθελα για παράδειγμα να δω περισσότερες εκδρομές, δεν ξέρω αν είναι κάτι που λείπει, όμως σίγουρα θα ήθελα να το δω περισσότερο, όπως γίνεται σε άλλους χορούς, όπως οι παραδοσιακοί.
- Ποιος είναι ο αγαπημένος σου χορός;
-Θα έλεγα, η salsa. Είναι πιο ενεργητικός, πιο γρήγορος και λίγο πιο "φιγουρατζίδικος", νίωθω ότι μου ταιριάζει περισσότερο. Εκτός απ' την salsa χορεύω και bachata και kizomba, και όταν ξεκίνησα τον χορό έκανα και κάποια μαθήματα latin χορών, όπως cha cha, rumba, mambo, jive και άλλους.
- Τι είναι αυτό που σου αρέσει και σε κρατάει ενεργό τόσα χρόνια στον χορό;
- Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι η κοινωνικοποίηση που γίνεται στα πάρτι, και γενικά η δραστηριοποίηση σε αυτόν τον χώρο. Για αυτό και δεν θα με ενδιέφερε σε αυτή την φάση να μάθω κι άλλους χορούς, και να γίνω εξπέρ.
- Ποια χαρακτηριστικά πιστεύεις πρέπει να έχει ένας χορευτής για να πετύχει;
- Μπορεί να ακουστεί πολύ κλισέ, αλλά είναι επειδή ισχύει. Επιμονή και υπομονή. Αυτά, τίποτα άλλο. Πολλοί και πολλές ξεκινάνε μαθήματα, και μου λένε ότι δεν έχουν ταλέντο ή ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον χορό, αλλά όλοι μπορούν να χορέψουν, και το πιο τρανό παράδειγμα είμαι εγώ. Αφού μπόρεσα εγώ, μπορούν όλοι. Είναι σχετικά εύκολο για κάποιον να μάθει αυτούς τους χορούς σε ένα πρώτο επίπεδο ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ένα πάρτι, οπότε με λίγη υπομονή και επιμονή, μπορούν να τα καταφέρουν όλοι.
- Ποια είναι η αγαπημένη σου παράσταση που έχεις συμμετέχει;
- Ως μαθητής δεν είχα συμμετέχει σε κάποια ιδιαίτερη παράσταση. Αυτή που μου έχει μείνει είναι η πρώτη μας παράσταση με το salsa ΑΠΘ, το 2016. Μας είχαν καλέσει σε ένα περίπτερο στην ΔΕΘ, για να κάνουμε καμιά χορογραφία, και εκεί μας βρήκε ο διοργανωτής του Thessaloniki Dance Festival, και μας πρότεινε να συμμετέχουμε. Στην αρχή δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, όμως τα περισσότερα παιδιά ενθουσιάστηκαν όταν τους το είπα, και κάναμε για μια βδομάδα κάθε μέρα προπόνηση στην Νέα Παραλία. Έτσι πήγαμε στον διαγωνισμό με μια πολύ απλή χορογραφία, και βγήκαμε δεύτεροι, απ' τις τρεις ομάδες που διαγωνίζονταν, όμως είχαμε τέτοια χαρά, σαν να κερδίσαμε χρυσό στους Ολυμπιακούς!
- Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον χορό;
- Να το κάνει οπωσδήποτε, μόνο αυτό. Στην χειρότερη περίπτωση απλά θα μάθει χορό. Από το δικό μου πρίσμα, το πιο σημαντικό στον χορό είναι η κοινωνικοποίηση που γίνεται, και οι άνθρωποι που γνωρίζεις. Στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι, έχω δει μαθητές μου να κάνουν φιλίες, να τους δίνονται επαγγελματικές ευκαιρίες, να παντρεύονται μεταξύ τους. Πραγματικά το λιγότερο που έχεις να κερδίσεις είναι ο χορός, τα υπόλοιπα για εμένα είναι πιο σημαντικά, είναι μαθήματα ζωής.
- Τι είναι αυτό που σε κάνει να θέλεις να χορέψεις με μια ντάμα;
- Αυτό που με εξιτάρει είναι αν βλέπω πως όταν χορεύουμε η ντάμα, το απολαμβάνει και παίρνει γνώση. Μου αρέσει πάρα πολύ όταν μια κοπέλα έρχεται μετά απ' τον χορό και μου λέει "σ' ευχαριστώ που μου έδειξες αυτό". Αυτό είναι που ψάχνω και με τραβάει να πάω να ξαναζητήσω από κάποια να χορέψουμε. Πολλές κοπέλες πιστεύουν ότι άμα δεν είναι καλές ο άλλος δεν θα θέλει να τις χορέψει. το οποίο δεν ισχύει. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να χορέψω με την τοπ ντάμα. Θέλω μόνο να είναι ευχάριστη, χαμογελαστή και να θέλει κι αυτή να χορεύει μαζί μου. Πιστεύω πως κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις ντάμες, για το πως διαλέγουν τους καβαλιέρους.
- Ποιο είναι το όραμα πίσω απ' το agua festival?
- To agua festival, είναι ένα φεστιβάλ που θα διεξαχθεί 14-16 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ. Είναι ένα φεστιβάλ salsa, αποκλειστικά cuban style. Γενικά με το Salsa ΑΠΘ είμαστε πολύ δραστήριοι σε διάφορους τομείς στον χορό, και έτσι θελήσαμε να δοκιμάσουμε να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ. Η ιδέα για το φεστιβάλ ξεκίνησε από την Μαρία Μανωλοπούλου, και εμείς βοηθάμε στην οργάνωση, μαζί με τον Γιώργο Τσιώνη, ο οποίος είναι δάσκαλος χορού στην Αθήνα. Το όραμά μας είναι να έρθουν δάσκαλοι παγκοσμίου φήμης στην Θεσσαλονίκη και να δείξουν το κάτι παραπάνω που δεν βλέπουμε στα εβδομαδιαία μας μαθήματα, και να δει ο κόσμος κάτι διαφορετικό.
- Σε ποιόν θα πρότεινες να το παρακολουθήσει;
- Θα το πρότεινα σίγουρα στους πιο προχωρημένους, καθώς θα μπορέσουν να δουν μεγάλη βελτίωση μέσα απ' το φεστιβάλ. Αλλά και κάποιος αρχάριος θα μπορέσει να δει πολλά διαφορετικά πράγματα και έτσι σε περίπτωση που αναρωτιέται αν θα συνεχίσει με τον χορό ή αν θα ασχοληθεί με κάτι άλλο, μέσα απ' το φεστιβάλ πιστεύω θα μπορέσει να κατασταλάξει, και φυσικά θα υπάρχουν διάφορα επίπεδα μαθημάτων ώστε να μπορέσουν και οι πιο αρχάριοι να κάνουν keep up.
- Πώς ξεκίνησε το εγχείρημα σχετικά με το salsa ΑΠΘ;
- Η salsa ΑΠΘ είναι η μεγάλη μου αγάπη, το παιδί μου. Το ξεκίνησα το 2014, είχα επαφή με το πανεπιστήμιο, και γνώριζα ότι το πανεπιστημιακό γυμναστήριο είχε διάφορα προγράμματα, και πρότεινα να ξεκινήσω μαθήματα salsa εθελοντικά και θα δούμε πως θα πάει. Απ' την αρχή είχα μαζέψει αρκετό κόσμο, μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε καταλήξει να είναι 50 - 60 άτομα στην αίθουσα. Την επόμενη χρονιά συνεργαστήκαμε με τον Χρήστο Αιβαζόπουλο, και χωρίσαμε τους μαθητές σε αρχάριους και πιο προχωρημένους, και κάναμε ταυτόχρονα. Όσο περνούσαν τα χρόνια προσθέτονταν άτομα στην ομάδα, Δημήτρης Τσιαπάρας, Χάρης Σαράφογλου, Λύσανδρος Κατσιφαράκης και κάπως έτσι κατέληξε το salsa ΑΠΘ να γίνει επίσημα φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ και ένα από τα μεγαλύτερα ομαδικά προγράμματα του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου
Βρείτε τον Βασίλη:
Instagram: @vasilisgiannoglou
Facebook: @Vasilis Giannoglou
Agua Festival
Instagram: @aguafestival
Facebook: @Agua Festival
Salsa auth
Instagram: @salsaauth
Facebook: @salsa AUTH
Γράφουν οι Αγγελική Τζολοπούλου και Δημήτρης Θυμιούδης!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου