Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ 6 ΗΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΑΙΓΥΠΤΟ
Η Αίγυπτος βρισκόταν στην κορυφή της ταξιδιωτικής μου λίστας εδώ και χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να κάνω ένα πιο μακρινό ταξίδι, αλλά δεν μπορούσα να λείψω περισσότερες μέρες λόγω υποχρεώσεων.
Υπάρχει άραγε άνθρωπος πάνω στον πλανήτη που δεν θέλει να εξερευνήσει αυτή την χώρα με την τόσο μεγάλη ιστορία? Έτσι και εγω αποφάσισα να εκπληρώσω ένα από τα όνειρα μου και να επισκεφτώ αυτή την χώρα που έχει χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους τόσες μαγικές στιγμές μέσα από την ιστορία, τους μύθους και τους θρύλους της.
Ημέρα 1η - Κάιρο, η πόλη των χιλίων μιναρέδων
Πέρασα έξι ημέρες του Απριλίου εξερευνώντας την Αίγυπτο, απολαμβάνοντας όσο περισσότερο μπορούσα το Κάιρο, τις πυραμίδες και φυσικά την κοιλάδα των Βασιλέων με τους εμβληματικούς ναούς και τάφους της.
Ο καιρός στην Αίγυπτο είναι αίθριος για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, αλλά η υγρασία είναι σε υψηλά επίπεδα. Πριν πάτε, ενημερωθείτε για την καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στην Αίγυπτο.
Ξεκίνησα την εξερεύνηση μου στους δρόμους του Καΐρου όπου επικρατεί ένα διαρκές χαοτικό και θορυβώδες κομφούζιο. Χωρίς λωρίδες, χωρίς φλας, χωρίς διαβάσεις πεζών και με τους συνεχείς εκκωφαντικούς ήχους από κόρνες, πρέπει να μάθεις να επιβιώνεις. Το πρώτο βράδυ βρέθηκα να χορεύω σε ένα από τα πολλά πλωτά ποταμόπλοια που υπάρχουν στον Νείλο και έζησα μια πολύ όμορφη εμπειρία με ανατολίτικους χορούς απολαμβάνοντας την ομορφιά του Καΐρου.
Το Παλιό Κάιρο, γνωστό και ως Masr al-Qadima στα αραβικά ή Ιστορικό/Ισλαμικό Κάιρο, ήταν, κατά τη γνώμη μου, το πιο όμορφο μέρος της πόλης. Προφανώς, τα κτίρια είναι παλαιότερα και η αρχιτεκτονική του σε μεταφέρει σε άλλες εποχές.
Αν έχετε μαζί σας έναν τοπικό ξεναγό, ρωτήστε τον για το παλιό Κάιρο. Υπάρχουν τόσες πολλές γωνιές και σχισμές για να εξερευνήσετε. Το παλιό Κάιρο έχει βιώσει μια τόσο πολύπλοκη ιστορία τα τελευταία 1000+ χρόνια, που μόλις και μετά βίας μπορείτε να ξύσετε την επιφάνεια σε μια σύντομη επίσκεψη.
Όπου κι αν σας οδηγήσει η μέρα σας, παρακολουθήστε το ηλιοβασίλεμα από το πάρκο Al-Azhar για να έχετε μια εκπληκτική θέα στο παλιό Κάιρο. Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες εικόνες της πόλης. Θα νιώσετε σαν να βρίσκεστε στην ταινία “Αλαντίν”!
Ημέρα 2η - Πυραμίδες, Το θαύμα του αρχαίου κόσμου
Το ταξίδι από το Κάιρο στη Γκίζα διαρκεί 20 λεπτά, αλλά η κίνηση μπορεί να είναι τρελή, οπότε προγραμματίστε ανάλογα. Η συμβουλή μου: Πηγαίνετε στη Γκίζα νωρίς το πρωί, όσο πιο κοντά στην ώρα που ανοίγει. Το συγκρότημα της Γκίζας κλείνει στις 2:00 μ.μ. και θα θέλετε να είστε σε θέση να πάρετε το χρόνο σας.
Στη Γκίζα θα δείτε τη Σφίγγα και τις αρχαίες πυραμίδες. Ενώ η Σφίγγα έχει καθορισμένο χώρο θέασης, τις καλύτερες φωτογραφίες θα τις βγάλετε από το χωμάτινο οικόπεδο πριν μπείτε στον χώρο με το εισιτήριο. Εδώ, θα έχετε ένα γενικό πλάνο με τη Σφίγγα και τη Μεγάλη Πυραμίδα πίσω της. Για τις πυραμίδες, υπάρχει μια πιο "ανοιχτή" αντίληψη για την επίσκεψη. Υπάρχουν αμέτρητα σημεία για εξαιρετικές φωτογραφίες, αλλά το μόνο μέρος που θα σας σύστηνα να αποφύγετε είναι η είσοδος της Μεγάλης Πυραμίδας. Εκεί υπάρχουν ορδές τουριστών, για προφανείς λόγους.
Αν απλά κυκλώσετε την πυραμίδα δεξιόστροφα, θα μπορέσετε να τραβήξετε μερικά στιγμιότυπα με περιορισμένο εώς και ανύπαρκτο τον ανθρώπινο παράγοντα. Σε αυτό το σημείο, να αναφέρω ότι θα πρέπει να έχετε το νου σας στην ασφάλεια του χώρου. Γενικά μπορείς να απομακρυνθείς, όμως εμάς μας έτυχε μια απρόσμενη κατάσταση, καθώς ενώ εξερευνούσαμε τον χώρο και τραβούσαμε φωτογραφίες , ένας κύριος της ασφάλειας μας σταμάτησε και μας ζήτησε να δει τις φωτογραφίες. Αργότερα μάθαμε ότι υπήρξαν περιστατικά όπου τουρίστες έβγαζαν φωτογραφίες ακατάλληλου περιεχομένου και το θεωρούν πολύ σοβαρή βεβήλωση του χώρου.
Θα σας συνιστούσα να εξερευνήσετε τη Γκίζα μέχρι να είστε έτοιμοι για γεύμα και στη συνέχεια να κατευθυνθείτε προς το κέντρο της πόλης και το Αιγυπτιακό μουσείο. Το Αιγυπτιακό Μουσείο, επίσης γνωστό ως Μουσείο Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων ή Μουσείο του Καΐρου, είναι ένα must. Εκεί θα δείτε τους θησαυρούς του βασιλιά Τουταγχαμών, γνωστού και ως "Βασιλιάς Αγόρι".
Δεν πρέπει να χάσετε το μουσείο. Διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή φαραωνικών αρχαιοτήτων στον κόσμο! Εκτός από την πέτρα της Ροζέτας, η παλέτα Ναρμέρ είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς απεικονίζει την πρώτη ενοποίηση της Άνω και της Κάτω Αιγύπτου από τον βασιλιά Ναρμέρ. Το περπάτημα μέσα στο μουσείο είναι μια περιπέτεια μέσα στο χρόνο.
Ενώ το Αιγυπτιακό Μουσείο είναι ιστορικό, το Κάιρο ανοίγει το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) και πρόκειται να είναι πραγματικά επικό. Οι επισκέπτες θα μπορούν σύντομα να επισκέπτονται το GEM και να περπατούν μέχρι το συγκρότημα των πυραμίδων της Γκίζας από το μουσείο. Ανυπομονώ να επιστρέψω και να βυθιστώ σε όλη την αρχαία αιγυπτιακή καλοσύνη!
Το επόμενο βήμα; Κάπου εκεί ξεκινάνε και τα παζάρια στα δαιδαλώδη σουκ της αγοράς του Αλ Χαλίλι. Μέσα από τις μεθυστικές μυρωδιές των μπαχαρικών που μονίμως σου γαργαλάνε τις αισθήσεις και την αδυσώπητη μάχη μεταξύ των Αιγυπτίων πωλητών, οι οποίοι είναι άνθρωποι απλοί και καλόκαρδοι, αλλά αν σε δουν να ψάχνεσαι και να κοιτάς δεξιά και αριστερά θα προθυμοποιηθούν να βοηθήσουν, περιμένοντας βέβαια κάτι για αντάλλαγμα. Τελικά τα μόνα που χρειάζονται οι άνθρωποι για να έρθουν κοντά είναι η θέληση και το χαμόγελο.
Ημέρα 3η - Πτήση για Ασουάν
Σήμερα ξυπνήσαμε νωρίς το πρωί και πήραμε το αεροπλάνο για το Aswan που σηματοδοτεί τα νότια σύνορα της αρχαίας Αιγύπτου. Το Ασουάν ήταν πάντα μεγάλης στρατηγικής σημασίας και τα λατομεία του παρείχαν τον γρανίτη που χρησιμοποιήθηκε για τόσα πολλά γλυπτά και οβελίσκους. Ο Νείλος σε αυτό το κομμάτι της Αιγύπτου είναι πλατύς, γοητευτικός και ρέει απαλά από τη λίμνη Nasser. Εκεί μείναμε σε ένα πολυτελές ποταμόπλοιο και επισκεφτήκαμε τον Ναό της Ίσιδας πάνω στο νησάκι του Philae με ταχύπλοο. Αυτός ο ναός προσέλκυε προσκυνητές για χιλιάδες χρόνια και ήταν ένας από τους τελευταίους ειδωλολατρικούς ναούς που λειτουργούσαν μετά την άφιξη του Χριστιανισμού. Ο ναός μεταφέρθηκε , οπως και πολλοί άλλοι, τα νεότερα χρόνια καθώς όταν δημιουργήθηκε το φράγμα, η στάθμη ανέβηκε και πολλά μνημεία και ναοί βρίσκονται ακόμα κάτω από το νερό.
Ημέρα 4η - Abu Simbel
Λίγες ώρες μακριά από το Ασουάν με το λεωφορείο βρίσκονται ο Μεγάλος Ναός του Ramses II και ο Ναός της Hathor, οι οποίοι μαζί αποτελούν τους Ναούς του Abu Simbel. Με θέα στη λίμνη Nasser ένα σύγχρονο θαύμα της μηχανικής, το συγκρότημα του ναού σώθηκε από “πνιγμό” με την κατασκευή του φράγματος. Η εκδρομή στο ναό του Abu Simbel ήταν μια απίστευτη εμπειρία και αξίζει να τα επισκεφτείς . Η διαδρομή θυμίζει κάτι από western ταινίες με την απέραντη έρημο να καταπίνει τα πάντα και το φαινόμενο της οφθαλμαπάτης να μπερδεύει ακόμα και το πιο εξοικειωμένο μάτι . Πραγματικά απόκοσμο!
Το απογεύμα πλεύσαμε προς τον ναό Kom Ombo. Απολαύσαμε τον Νείλο με στυλ, χαλαρώνοντας στο κατάστρωμα, παρατηρώντας παράλληλα την αγροτική ζωή στις ακτές και το μεταβαλλόμενο τοπίο του ισχυρού ποταμού. Ο ναός στέκεται αγέρωχος σε μια στροφή του Νείλου όπου στην αρχαιότητα λέγεται ότι μαζεύονταν οι ιεροί κροκόδειλοι και είναι ένας από τους πιο όμορφους ναούς της κοιλάδας. Μοναδικό φαινόμενο στην Αίγυπτο, είναι αφιερωμένος σε δύο θεούς. Τον τοπικό θεό-κροκόδειλο Sobek, και τον Haroeris τον γηραιό.
Η διπλή αφιέρωση του ναού αντικατοπτρίζεται στο σχέδιό του: Απόλυτα συμμετρικό κατά μήκος του κύριου άξονα του και υπάρχουν δύο είσοδοι, δύο γλυπτά των δύο θεών και δύο ιερά.
Ημέρα 5η - Λούξορ
Μετά το πρωινό, φτάσαμε στο Luxor, ξεκινώντας τη μέρα με μια ξενάγηση στην Ανατολική όχθη του Νείλου. Το Λούξορ θεωρείται το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο του κόσμου! Τίποτα στον κόσμο δεν συγκρίνεται με το μέγεθος και το μεγαλείο των μνημείων που έχουν επιβιώσει από την αρχαία Θήβα. Το σκηνικό είναι εκπληκτικά όμορφο. Ο Νείλος ρέει μεταξύ της σύγχρονης πόλης και της νεκρόπολης της δυτικής όχθης και διάσπαρτη σε όλο το τοπίο είναι μια αφθονία πλούτου, από τους ναούς του Karnak και του Luxor στα ανατολικά μέχρι τους πολλούς τάφους και τους ναούς στη δυτική όχθη.
Το Karnak είναι ένα εξαιρετικό σύμπλεγμα ιερών, πυλώνων και οβελίσκων αφιερωμένων στην τριάδα των Θηβών αλλά και στη μεγαλύτερη δόξα των Φαραώ. Ο αρχαιολογικός χώρος καλύπτει περισσότερα από 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιέχει περίπου 10 καθεδρικούς ναούς. Στην καρδιά του βρίσκεται ο Ναός του Amun, το γήινο «σπίτι» του τοπικού θεού. Μια εξαιρετική τοποθεσία για φωτογραφίες που θα στολίσουν το προφίλ σας στο Instagram!
Σειρά έχει ο ναός του Λούξορ, ένα εντυπωσιακό μνημείο στην καρδιά της σύγχρονης πόλης, όπου μας καλωσορίζει η “λεωφόρος των σφιγγών”.
Το κερασάκι στην τούρτα για την πέμπτη μέρα στην Αίγυπτο ήταν η επίσκεψη στο Νουβικό χωριό. Ξεκινήσαμε από τις όχθες του Νείλου με παραδοσιακό πλοιάριο (φελούκα) και η εναλλαγή ανάμεσα στην βλάστηση και στους αμμόλοφους σε όλη την διαδρομή ήταν κάτι το μαγευτικό. Εκεί βουτήξαμε και στον Νείλο, ευτυχώς είχα μαγιο μαζί μου ( μην ξεχάσετε να πάρετε και εσείς), και στη συνέχεια συνεχίσαμε με καμήλες μέχρι το χωριό. Αρκετά τουριστικο το χωριό αλλά είναι σίγουρα ένας πολύ ωραίος τρόπος να γνωρίσεις μια πολύ ιδιαίτερη φυλή της νότιας Αιγύπτου.
Ημέρα 6η - Λούξορ
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Ίσως μία από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω ζήσει στη ζωη μου . Βόλτα με αερόστατο . Χρειάστηκε να ξυπνήσουμε πολύ νωρίς καθώς έπρεπε να προλάβουμε να ανεβούμε πριν ξημερώσει. Ακόμα και τώρα που το σκέφτομαι δεν μπορώ να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να εκφράσω όλα εκείνα τα συναισθήματα που ένιωσα εκείνη την στιγμή . Η θέα σε συνδυασμό με τα απίστευτα χρώματα του ουρανού και τα δεκάδες αερόστατα να φουσκώνουν και να ανεβαίνουν μπροστά στα μάτια μου δημιουργούσαν ένα σκηνικό που θα μου μείνει αξέχαστο. Η κοιλάδα των Βασιλέων από ψηλά με τους ναούς της και οι ντόπιοι που σε χαιρετούσαν έκαναν ακόμα πιο μαγευτικη την εμπειρία αυτή. Να προσθέσω εδώ ότι η βόλτα με αερόστατο στην αίγυπτο είναι πιο φθηνή σε σχέση με την αντίστοιχη στην Καππαδοκία η οποία επίσης φημίζεται.
Αφού γυρίσαμε στο ποταμόπλοιο για πρωινό συνεχίσαμε και κατευθυνθήκαμε προς την δυτική πλευρά του Νείλου και τη “Κοιλάδα των βασιλέων” όπου τα μάτια επικεντρώνονται πρώτα στους δραματικούς απόκρημνους βράχους που υψώνονται σχεδόν 300 μέτρα πάνω από την έρημο.
Κι όμως στους πρόποδες αυτής της τεράστιας ομορφιάς βρίσκεται ένα μνημείο ακόμη πιο εξαιρετικό, ο εκθαμβωτικός Ναός του Hatshepsut. Επισκεφτήκαμε και τους δύο απρόσωπους Κολοσσούς του Memnon, που εκπροσωπούσαν τον Φαραώ Amenhotep ΙΙΙ. Αυτά τα υπέροχα κολοσσιαία αγάλματα, το καθένα κομμένο από μία μοναδική πέτρα 1000 τόνων, κάθονται στην ανατολική είσοδο του ταφικού ναού του Amenophis III.
Τελευταίο βράδυ στην Αίγυπτο είπαμε να πάρουμε τα τελευταία αναμνηστικά για τους φίλους στην πατρίδα από την πόλη του Λούξορ. Μια επίσης μοναδική εμπειρία καθώς τα στενά και η τοπική αγορά της πόλης μας μύησαν στο χάος αλλά συγχρόνως και στην ζωή των ντόπιων κατοίκων της .
Πως θα μπορούσα να ολοκληρώσω ένα άρθρο για μία χώρα η οποία σε συνεπαίρνει με τα χρώματα, τα αρώματα και τον πολιτισμό της σε κάθε βήμα που κάνεις καθώς την εξερευνάς; Οι μύθοι και οι θρύλοι που την ακολουθούν σε συνδυασμό με την ιστορία της σε εξιτάρουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να θες και εσύ να γίνεις ένας μικρός αρχαιολόγος για να ανακαλύψεις τον επόμενο κρυμμένο θησαυρό στην μέση της ερήμου που θα καταπλήξει τον κόσμο. Κάνε αυτό το ταξίδι ΤΩΡΑ!! Οι εικόνες που θα αποκτήσεις είναι τόσο μαγικές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη σου . ΣΤΟ ΕΓΓΥΩΜΑΙ !!!
ΤΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΕ
Γλώσσα: Η κύρια γλώσσα είναι η αιγυπτιακή αραβική, επίσης γνωστή ως Masri/Masry. Η επικοινωνία είναι αρκετά εύκολη στα τουριστικά σημεία, ωστόσο μπορεί να δυσκολευτείτε εάν αποφασίσετε να πάρετε ταξί ή να μιλήσετε με ντόπιους καθώς οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν Αγγλικά.
Νόμισμα: Το επίσημο νόμισμα της Αιγύπτου είναι η αιγυπτιακή λίρα (EGP). Η αναλογία είναι περίπου 1:20 σε σχέση με το ευρώ και υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια στην αίγυπτο όπου μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα.
Πιστωτικές κάρτες και ΑΤΜ: Στην Αίγυπτο, θα διαπιστώσετε ότι τα πιο μοντέρνα κλαμπ, μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα και ξενοδοχεία δέχονται τις κυριότερες χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Ορισμένα καταστήματα θα έχουν μια πινακίδα κοντά στην είσοδό τους που θα σας λέει αν δέχονται ή όχι ξένες κάρτες. Για να είστε σίγουροι, αξίζει πάντα να ρωτάτε τον ταμία ή τον σερβιτόρο αν γίνονται δεκτές κάρτες πριν παραγγείλετε ή αγοράσετε οτιδήποτε. Αν θέλετε να έχετε μαζί σας μετρητά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, θα βρείτε πολλά ΑΤΜ σε μεγάλες πόλεις όπως το Κάιρο και η Αλεξάνδρεια. Είναι λιγότερο συνηθισμένα στις μικρότερες πόλεις και σχεδόν αδύνατο να τα βρείτε σε αγροτικές περιοχές.
Πρίζες: Στην Αίγυπτο, τα βύσματα ρεύματος είναι όπως και τα δικά μας οπότε δεν θα συναντήσετε κάποιο πρόβλημα ,ούτε θα χρειαστείτε κάποιον έξτρα προσαρμογέα..
Ασφάλεια: Μετά την επανάσταση του 2011, ο τουρισμός μειώθηκε δραστικά στην Αίγυπτο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο έχει σταθεροποιηθεί, φέρνοντας υψηλότερα ποσοστά τουρισμού. Συνολικά, πρόκειται για μια ασφαλή χώρα, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου. Η ασφάλεια εξαρτάται από το μέρος πού επισκέπτεστε. Το βόρειο μισό του Σινά είναι ασταθές, οπότε είναι καλύτερο να το αποφύγετε. Εάν επισκεφθείτε τις πυραμίδες ή άλλα μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα, μπορείτε να προσλάβετε έναν ιδιωτικό ξεναγό. Γενικότερα όλα τα τουριστικά γκρουπ έχουν ασφάλεια μαζί τους στο συγκεκριμένο ταξίδι.
Όπως ίσως γνωρίζετε, η Αίγυπτος είναι μια έρημος και μπορεί να γίνει αρκετά ζεστή. Πιθανότατα θα θέλετε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας ανάλογα με τον καιρό, πράγμα που σημαίνει ότι η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείτε είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.
Ωστόσο, ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος θεωρούνται περίοδος αιχμής, οπότε θα βρείτε μεγάλες ουρές σε εμβληματικά αξιοθέατα όπως οι ναοί του Λούξορ και οι πυραμίδες της Γκίζας. Οι τιμές των θερέτρων ανεβαίνουν επίσης στα ύψη κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.
Αν λίγη ζέστη δεν σας ενοχλεί, τους καλοκαιρινούς μήνες συναντάτε θερμοκρασίες γύρω στους 45-50 βαθμούς και έντονη υγρασία, αλλά λιγότερο κόσμο. Με πολλά από τα αρχαία μνημεία να βρίσκονται έξω, θα πρέπει να προγραμματίσετε όλη την περιήγησή σας στα αξιοθέατα για νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα για να αποφύγετε τη μεσημεριανή ζέστη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου