Fast fashion: ποιο είναι το πραγματικό κόστος;

 


Τι είναι fast fashion;

   Fast fashion (γρήγορη μόδα, στα ελληνικά) είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα φθηνά ρούχα, τα οποία συμβαδίζουν με την τελευταία λέξη της μόδας. Το πρόβλημα με αυτή την λογική είναι πως η μόδα αλλάζει συνεχώς, και παράγονται νέα "trends" μέχρι και πολλαπλές φορές τον ίδιο μήνα. Η γρήγορη μόδα βασίζεται στην υπερκατανάλωση. Όσο πιο πολλά ρούχα παράγονται, τόσο πιο πολύ αγοράζει ο κόσμος, ώστε να είναι σίγουρος πως ακολουθεί την μόδα. Η βιομηχανία της "γρήγορης μόδας", με στόχο να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, αντί να αναπληρώνει το απόθεμα της, το αντικαθιστά με καινούρια ρούχα διαφορετικού στυλ, ώστε να φαίνονται τα προηγούμενα ρούχα παρωχημένα, και έτσι να πιέζει ψυχολογικά τους καταναλωτές να αγοράζουν συνεχώς τα καινούργια προϊόντα. Πώς, όμως, καταφέρνει αυτή η βιομηχανία να παράγει τόσο γρήγορα νέα προϊόντα σε τόσο χαμηλή τιμή, και ποιο είναι το πραγματικό κόστος;


Ποιο είναι το πραγματικό κόστος για το ανθρώπινο δυναμικό;

   Αυτή η βιομηχανία βασίζεται στην ταχύτητα, εξ ου και η ονομασία "fast fashion". Για να προλαβαίνει να συμβαδίζει με τα τελευταία "trends", τα οποία η ίδια δημιουργεί, απαιτεί απίστευτα γρήγορους ρυθμούς παραγωγής. Αυτό το καταφέρνει εκμεταλλευόμενη το φθηνό εργατικό δυναμικό των sweatshops. Sweatshops είναι χώροι εργασίας, στους οποίους το ανθρώπινο δυναμικό, εργάζεται υπό ανθυγιεινές συνθήκες, για πάρα πολλές ώρες, με απάνθρωπα χαμηλούς μισθούς. Ακόμα, οι γυναίκες εργαζόμενες, συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, και δεν δικαιούνται άδεια μητρότητας.


Ποιο είναι το περιβαλλοντικό κόστος;

   Φυσικά, η "γρήγορη μόδα", έχει πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος. Συχνά, τα εργοστάσια στα οποία παράγονται τα εν λόγω προϊόντα χρησιμοποιούν τοξικά χημικά, ώστε να δημιουργήσουν αυτά τα έντονα χρώματα που μας τραβάνε την προσοχή στις βιτρίνες. Εκτός από το γεγονός πως μπορούν να βλάψουν την υγεία τόσο των αγοραστών όσο και των εργατών που τα παρήγαγαν, είναι εξαιρετικά επιβλαβή και για το περιβάλλον, καθώς ρίχνονται σε ποτάμια και μολύνουν τα νερά και τα γύρω εδάφη. Επιπλέον, όπως προανέφερα, στην βιομηχανία αυτή παράγονται συνεχώς καινούρια προϊόντα, με αποτέλεσμα, τα προηγούμενα να θεωρούνται παλιά και εκτός μόδας. Έτσι, κάθε χρόνο πετιουνται αδιανόητα μεγάλες ποσότητες ενδυμάτων, και έτσι μεγιστοποιούνται τα απόβλητα (waste).

 Παρόλο που το σκεπτικό της γρήγορης μόδας είναι πολύ διευρυμένο, υπάρχουν τρόποι να σταματήσουμε να υποστηρίζουμε αυτή την βιομηχανία. Όμως, αυτοί θα μας απασχολήσουν σε ένα άλλο άρθρο.


Γράφει η Αγγελική Τζολοπούλου!

   

Σχόλια